Een passende laatste reis

Een tijdje terug kreeg ik een overlijdensmelding van een meneer die zijn hele leven lang in een klein huisje op het Friese platteland had gewoond. Ik maak meteen een afspraak met de familie en ga op pad om kennis te maken en de eerste zaken te bespreken.

Thuis opbaren

In het kleine huisje is een apart kamertje. “Ik wil graag dat mijn man daar wordt opgebaard”, zegt mevrouw. De kamer staat weliswaar een beetje vol, maar met wat hulp van mij en de beide zonen is de kamer snel klaargemaakt voor de opbaring. We steken kaarsen en uit de radio klinkt muziek die meneer zo mooi vond.

De dag van de uitvaart

“Aangezien zijn ouders in Zwolle begraven liggen, vind ik het mooi als hij ook naar die plek teruggaat”, besluit mevrouw. Ook haar zoons vinden dit een prachtig idee. Ik neem contact op met de begraafplaatsbeheerder en regel de uitvaartdag. De familie kiest voor een afscheidsplechtigheid in de aula op de begraafplaats.

“Mijn man had niets met de moderne rouwauto’s.”

Geen rouwauto

Het enige waar de familie tegenop ziet, is de rit naar Zwolle. “Mijn man had niets met de moderne rouwauto’s.” We raken verder in gesprek en dan valt mijn oog op de camper die op de oprit staat. “Dat was zijn lust en zijn leven”, glimlacht mevrouw. Ik stel voor om meneer naar Zwolle te brengen in zijn eigen camper. Als ik mevrouw zie glunderen, weet ik dat dit is wat ze willen.

De rit naar Zwolle

Met beide zonen maken we afspraken over de rit. Ze willen namelijk allebei hun vader naar zijn laatste rustplaats rijden. Op de dag van de uitvaart vertrekken ze op tijd uit Friesland. “Zo kunnen we pa onderweg nog dierbare plekken laten zien.” Mooier konden ze hun vader niet wegbrengen, in zijn eigen camper.

Iedereen verdient een afscheid met een goed gevoel. Ik help u graag om dit mogelijk te maken. Wilt u meer weten? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met Leo Boermans via  06- 228 38 213.