16 september 2023: Open dag bij Boermans & de Vries Uitvaartzorg!

DUURZAAMHEID? WE LATEN GRAAG ZIEN DAT HET PAST BIJ ONS VAK
Boermans & de Vries Uitvaartzorg opent de deuren op 16 september a.s.

‘We hebben een bijzonder vak, maar wat we doen mag absoluut gezien worden. En daarom staan de deuren van onze uitvaartonderneming in Heeg wagenwijd open op zaterdag 16 september a.s. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen. We laten niet alleen te zien wat we als uitvaartonderneming allemaal in huis hebben, maar ook hoe wij ons bedrijf hebben verduurzaamd’.

Leo Boermans, die samen met Eelco de Vries het bedrijf in 2020 overnam van Heslinga Uitvaartzorg, is terecht trots. Als eerste uitvaartonderneming in Friesland beschikt Boermans & de Vries per september over een 100% elektrische rouwauto. ‘Eén van de verduurzamingsmaatregelen die we genomen hebben’, licht hij de aanschaf van de auto toe. ‘We verduurzamen niet omdat het ‘hip’ is’, gaat Leo verder. ‘We doen het vanuit de stellige overtuiging dat we, daar waar we kunnen, onze bijdrage moeten leveren aan een betere toekomst voor de generaties na ons’.

Duurzame uitvaart
Leo legt uit dat zijn onderneming al eerder de stap naar een groene toekomst zette. ‘Van onze kisten is 90% volledig biologisch en snel afbreekbaar. Van spaanplaat met een kunststof laagje hebben we echt afscheid genomen’. Ook bij de families waar Leo en Eelco komen, zien ze een stijgende vraag naar een duurzame(re) uitvaart. ‘Natuur begraven heeft eisen als het gaat om de kist en de kleding van de overledene. Maar ook bij traditionele begrafenissen en crematies zie ik het als mijn taak om de familie te informeren over duurzaamheid en de belasting van het milieu. Ik merk dat de families dat waarderen én daar vaak zelf ook al over nagedacht hebben’.

Alle diensten in huis
Boermans & de Vries heeft zelf alle diensten in huis. ‘We verzorgen niet alleen de uitvaart, maar maken bijvoorbeeld ook het ontwerp van de rouwkaart en drukken deze in onze eigen huisdrukkerij’. Ook in de drukkerij zijn milieu verbeterende maatregelen getroffen. Zo is er een energiezuinige drukmachine aangeschaft en is het pand voorzien van zonnepanelen en energieneutraal. Leo wacht even en zegt dan: ‘Boermans & de Vries staat bekend om zijn persoonlijke aanpak en grote betrokkenheid. Wij vinden dat die betrokkenheid zich ook kan uiten in duurzaamheid en verantwoordelijkheid naar de toekomst. Uiteraard met respect voor de wensen van de families die we bijstaan. We hopen dat op 16 september a.s. tussen 10:00 en 16:00 uur te laten zien aan iedereen die geïnteresseerd is in ons vak. Ze zijn van harte welkom!’

Boermans & de Vries Uitvaartzorg
De Draei 13 | 8621 CZ Heeg | 0515 – 85 57 57 | info@bvuitvaartzorg.nl

Voorlopen

Rozen voor Jolein!

Rozen voor Jolein!

 

Meneer van de Velde is ziek en weet dat zijn afscheid dichterbij komt. Zijn laatste wens is om nog iets bijzonders te doen voor zijn vrouw Jolein. Een paar weken voor zijn overlijden bespreekt hij zijn laatste wensen met mij.

 

Een bijzonder verzoek

Ik werd gebeld door meneer van de Velde met de mededeling dat hij een bijzonder verzoek heeft dat hij het liefst met mij persoonlijk wil bespreken. Een paar dagen later spreken we bij hem thuis af. Zijn vrouw is even de deur uit om boodschappen te doen. “Ik wil dit graag onder ons houden”, zegt hij.

 

Liefde op het eerste gezicht

Meneer van de Velde is ziek en zijn vrouw Jolein verzorgt hem. Zijn afscheid komt dichterbij en hij weet dat. “Het is goed zo, ik heb een mooi leven gehad,” verzucht hij. Zijn vrouw is alles voor hem. Ruim vijftig jaar geleden ontmoetten ze elkaar en de vonk sprong meteen over. Het was liefde op het eerste gezicht. Dat zij nu alleen achterblijft, doet hem zichtbaar pijn.

 

Hij slikte even en keek me aan. Om haar te bedanken voor alle goede zorgen en het mooie leven dat ze samen gedeeld hebben, wilde hij iets bijzonders doen. Of eigenlijk wilde hij mij vragen dat te doen.

 

Ik keek hem verrast aan. Meneer van de Velde vroeg me of ik tijdens de uitvaart een grote bos rode rozen aan ‘zijn Jolein’ wil geven. Hij gaf me een briefje, met daarop geschreven wat ik moest zeggen. Zijn laatste woorden aan haar, zijn grote liefde. Hij zei: “Ik had me geen betere vrouw kunnen wensen”. We namen aan het eind van het gesprek afscheid en een paar weken later overleed hij.”

 

“Een kippenvelmoment voor de aanwezigen, maar zeker ook voor mij.”

 

Kippenvel moment

De uitvaartplechtigheid is mooi en liefdevol. Dan komt het moment dat ik de aanwezigen en mevrouw van de Velde in het bijzonder aanspreek. Ik lees de dankwoorden van haar man voor en geef haar de grote bos met de mooiste rode rozen die ik kon vinden. Ze is zichtbaar aangedaan en neemt de rozen liefdevol aan. Bijzonder dat iemand die gaat overlijden zoveel vertrouwen in mij heeft en mij deze bijzondere taak laat vervullen. Een kippenvelmoment voor de aanwezigen, maar zeker ook voor mij.

 

Vanzelfsprekend zijn de namen van deze column niet de juiste.

Hoe zou uw uitvaart eruit mogen zien?

Hoe zou uw uitvaart eruit mogen zien?

 

Het vak als uitvaartverzorger is toch wel een nieuwsgierig vak. Zo krijg ik op verjaardagen vaak vragen omtrent de uitvaarten van tegenwoordig. Ik vind dat helemaal niet erg, pleit voor meer openheid over uitvaartwensen en praat graag over mijn werk als uitvaartverzorger. Maar hoe zou mijn eigen uitvaart eruit mogen zien?

 

Kerkelijke of geen kerkelijke uitvaart

Zo zit ik een heerlijk kopje thee met mijn vrouw te drinken in de tuin, en komen we op het gesprek hoe onze uitvaart eruit zou mogen zien. Tegenwoordig wordt er toch vaak het onderscheid gemaakt tussen een kerkelijke en niet kerkelijke uitvaart. Zodra het een kerkelijke uitvaart wordt, spreekt er doorgaans een predikant, worden er liederen gezongen en een verbinding gelegd tot het geloof en de dood. Vanzelfsprekend zal er ook ruimte zijn of herinneringen te delen met elkaar. Toch zou ik meer pleiten voor een combinatie van kerkelijk en niet kerkelijk.

 

Combineren

Bij mijn overlijden zou ik graag een kerkelijke uitvaart organiseren, tezamen met mijn naaste familie en vrienden, leg ik mijn vrouw uit. En daarna? Dan zou ik willen dat de bezoekers van de kerkelijke uitvaart met elkaar een broodje eten. Na het eten zou ik een bijeenkomst willen waarbij iedereen is uitgenodigd. Tijdens zo’n bijeenkomst kunnen herinneringen worden opgehaald. Dat lijkt mij de ideale uitvaart, zeg ik mijn vrouw. Terecht merkt ze op dat dat wellicht nu zo zou zijn, maar als we 40 jaar verder zijn, zie je het misschien anders. Dat is waar, zeg ik; dus is het goed om dit gesprek; niet dagelijks natuurlijk; maar toch eens weer te vervolgen. Ze lacht, eerst nog maar een kopje thee, stelt ze voor.

 

Hoe zou uw uitvaart er vandaag de dag uit mogen zien?

Uitvaartwensen veranderen met de jaren. Natuurlijk hoop ik, als 40-er, dat mijn uitvaart nog lang niet gepland hoeft te worden. Maar wat als dit wel het geval is? Dan is het goed dat mijn vrouw weet hoe ik erover denk. Hoe zou uw uitvaart er vandaag de dag uit mogen zien? Wilt u mogelijkheden met mij bespreken, of heeft u, voor u, vreemde vragen? Neem gerust eens contact met mij op, en ik ga graag het gesprek met u aan. Ook op een verjaardag als we elkaar daar eens treffen!

Vakantie!

Vakantie…

 

De maand augustus staat bij veel mensen in de agenda als een periode van rust; vakantie. Velen kijken in de winter al waar ze de zomer willen doorbrengen, genieten van de vrije momenten om de batterij weer op te laden voor de tweede helft van het jaar. Ook ik las een moment van rust in, echter lukt dat niet altijd helemaal…

 

Terminaal ziekzijn

Als uitvaartondernemer is het je primaire taak om uitvaarten te regelen conform de wensen van de overledene. Veelal gebeurt dit na een overlijden, door in gesprek te gaan met de nabestaanden. Regelmatig komt het voor dat een terminaal zieke mij belt om een afspraak te maken om zijn of haar  uitvaartwensen vast te leggen. Hierbij is de levensverwachting van de één een paar dagen en voor de ander een paar maanden of zelfs een jaar of jaren.

 

Vakantie

En zo plannen wij onze vakantie in de maand augustus. Wij zijn van plan een paar dagen met onze boot het water op te gaan. De kinderen kijken ernaar uit, en ik natuurlijk ook. Toch speelt er altijd in mijn achterhoofd die persoon die mij het vertrouwen heeft gegeven zijn of haar uitvaart te regelen.

 

Uitgerust

Natuurlijk geniet ik van mijn vakantie, denk bij regelmaat aan die mensen die mij wellicht nodig gaan hebben, maar geef mijn taken met vertrouwen uit handen aan mijn collega’s. Ik spreek de situatie van de betreffende families door voor het vertrek. Mijn batterij is weer opgeladen, echter blijf ik nauw in contact met mijn collega. Het werk écht loslaten lukt mij dus niet. Lukt dat u wel?

 

Iedereen verdient een afscheid met een goed gevoel. Ik help u graag om dit mogelijk te maken. Wilt u meer weten? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met Heslinga Uitvaartzorg via 0515 – 85 57 57 of via info@bvuitvaartzorg.nl .