Zo plotseling

En zo ging opeens de telefoon op een maandagochtend. Het zal zo rond 8 uur geweest zijn, en ik hoorde een mevrouw aan de andere kant van de lijn. Haar moeder was overleden. Ze zat op de bank en had daar plots haar leven losgelaten. De verzorgster van een thuiszorg organisatie hadden haar gevonden.

En nu?

Dochter Janny was niet in Nederland, maar was op vakantie in het buitenland. Ik kende haar, aangezien ik de uitvaart van haar vader een paar jaar geleden had uitgevoerd. Ze wist niet wat ze moest doen, en kon ook niet direct een terugvlucht boeken. “En nu?” vroeg ze mij wanhopig. Ik stelde haar gerust en zou haar moeder de zorg geven die zij zou graag zou doen.

Laatste verzorging

Janny wilde zo graag, evenals bij haar vader, de laatste zorg aan haar moeder geven. Ze was te ver weg, en ik besloot om een skypeverbinding op te zetten. Janny vond dit een perfect idee. “Ik kan op deze manier aangeven hoe ze haar haar had, hoe de kleding uitgezocht werd en dus helpen met dat laatste stukje zorg voor haar moeder”. Ik verzorgde haar en Janny kon vanuit het buitenland meekijken, meebeslissen en op deze manier haar steentje bijdragen. Ik kleedde haar moeder, zoals zij altijd gekleed was. Legde haar mooi op haar bed, en we sloten de skypeverbinding.

“Ik kan op deze manier aangeven hoe ze haar haar had, hoe de kleding uitgezocht werd en dus helpen met dat laatste stukje zorg voor haar moeder”

Geraakt

Janny was inmiddels weer terug in Nederland, en als eerste kwam ze natuurlijk bij haar moeder kijken. Ze keek me met betraande ogen aan, en vertelde dat deze verzorging op zo’n grote afstand haar zo goed had gedaan. Ze knuffelde mij, en dat raakte mij eigenlijk het meest. Het is voor mij een zo kleine moeite om op deze manier de familie bij te staan, echter raakt het mij iedere keer weer als ik daarbij de juiste snaar heb weten te raken bij de familie. Het geeft mij kracht en energie om dit vak nog lang uit te blijven oefenen!

De naam ‘Janny’ in deze column is fictief, en deze column is geplaatst na goedkeuring van de betreffende familie. Heeft u behoefte om eens in een vrijblijvend gesprek te informeren welke mogelijkheden van afscheid er tegenwoordig zijn? Neemt u dan gerust contact met mij op.