Hoe zou uw uitvaart eruit mogen zien?

Hoe zou uw uitvaart eruit mogen zien?

 

Het vak als uitvaartverzorger is toch wel een nieuwsgierig vak. Zo krijg ik op verjaardagen vaak vragen omtrent de uitvaarten van tegenwoordig. Ik vind dat helemaal niet erg, pleit voor meer openheid over uitvaartwensen en praat graag over mijn werk als uitvaartverzorger. Maar hoe zou mijn eigen uitvaart eruit mogen zien?

 

Kerkelijke of geen kerkelijke uitvaart

Zo zit ik een heerlijk kopje thee met mijn vrouw te drinken in de tuin, en komen we op het gesprek hoe onze uitvaart eruit zou mogen zien. Tegenwoordig wordt er toch vaak het onderscheid gemaakt tussen een kerkelijke en niet kerkelijke uitvaart. Zodra het een kerkelijke uitvaart wordt, spreekt er doorgaans een predikant, worden er liederen gezongen en een verbinding gelegd tot het geloof en de dood. Vanzelfsprekend zal er ook ruimte zijn of herinneringen te delen met elkaar. Toch zou ik meer pleiten voor een combinatie van kerkelijk en niet kerkelijk.

 

Combineren

Bij mijn overlijden zou ik graag een kerkelijke uitvaart organiseren, tezamen met mijn naaste familie en vrienden, leg ik mijn vrouw uit. En daarna? Dan zou ik willen dat de bezoekers van de kerkelijke uitvaart met elkaar een broodje eten. Na het eten zou ik een bijeenkomst willen waarbij iedereen is uitgenodigd. Tijdens zo’n bijeenkomst kunnen herinneringen worden opgehaald. Dat lijkt mij de ideale uitvaart, zeg ik mijn vrouw. Terecht merkt ze op dat dat wellicht nu zo zou zijn, maar als we 40 jaar verder zijn, zie je het misschien anders. Dat is waar, zeg ik; dus is het goed om dit gesprek; niet dagelijks natuurlijk; maar toch eens weer te vervolgen. Ze lacht, eerst nog maar een kopje thee, stelt ze voor.

 

Hoe zou uw uitvaart er vandaag de dag uit mogen zien?

Uitvaartwensen veranderen met de jaren. Natuurlijk hoop ik, als 40-er, dat mijn uitvaart nog lang niet gepland hoeft te worden. Maar wat als dit wel het geval is? Dan is het goed dat mijn vrouw weet hoe ik erover denk. Hoe zou uw uitvaart er vandaag de dag uit mogen zien? Wilt u mogelijkheden met mij bespreken, of heeft u, voor u, vreemde vragen? Neem gerust eens contact met mij op, en ik ga graag het gesprek met u aan. Ook op een verjaardag als we elkaar daar eens treffen!