Voorlopen

 

Toen ik vroeger een jaar of 10 was, was ik al nieuwsgierig naar het uitvaartvak. Deze nieuwsgierigheid kwam voort uit het feit dat ik in Joure, het dorp waar ik ben opgegroeid, een rouwauto zag rijden naar de begraafplaats en een lange meneer, zwarte jas en hoge hoed, voor de auto zag lopen en iedere weggebruiker uit respect bleef staan.

Waarom loopt een uitvaartleid(st)er voor de rouwauto?

De oorsprong van dit voorlopen stamt uit de tijd dat een voorloper een functionele en fysieke taak had. Vandaag de dag is het meer ceremonieel, een eerbetoon aan de overledene. Het voorlopen symboliseert de overgang van stilte naar bewegen. Het leven gaat als het ware door. Doordat we voorlopen en de stoet dus langzaam in beweging komt, geeft dit de nabestaanden de tijd om te wennen aan deze overgang.

“De politieman zet zijn auto stil, stapt uit, gaat naast zijn dienstwagen staan en doet zijn pet af”

Respect van de medeweggebruiker

Doordat wij voor de rouwauto uit lopen, geeft dit een ceremonieel beeld en krijgen wij meestal voorrang van onze medeweggebruikers. Een beeld wat vaak erg veel indruk maakt op de nabestaanden. Zo was ik een aantal jaren geleden in Heerenveen en moest ik, lopend voor de rouwauto, een drukke weg oplopen. Hierbij houd ik vaak het verkeer in de gaten en zorg voor een veilige oversteek. Op het moment dat ik deze oversteek wil maken, komt mij een politieauto tegemoet. Deze politieman zet zijn auto stil, stapt uit, gaat naast zijn dienstwagen staan en doet zijn pet af. Dit beeld gaf indruk aan de medeweggebruikers en zij deden hetzelfde: motor uit, uitstappen en uit eerbied naast hun voertuig staan. Dit beeld gaf de nabestaanden een ontzettend goed gevoel.

Dus, komt u een rouwstoet tegen, respecteer dit dan en zet even uw voertuig stil, het kost nagenoeg geen tijd en geeft een ontzettend warm gevoel bij uw medemens!

Iedereen verdient een afscheid met een goed gevoel. Wij helpen u graag om dit mogelijk te maken. Wilt u meer weten? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met Boermans & de Vries Uitvaartzorg via 0515 – 85 57 57 of info@bvuitvaartzorg.nl.

voegen